Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 27.06.2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Monica Iordache Apostol, Ahniela Nine
Titlul articolului: Băsescu:
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/politica/basescu-nu-cred-ca-sunt-rasturnati-desteptii-in-agentiile-de-stat-582908.html


 

După refuzul UDMR de a accepta propunerea 8+2 făcută de preşedintele Traian Băsescu, PDL a trecut la planul B: amânarea până în toamnă a reorganizării teritoriale şi începerea restructurării administrative. În acest context, şeful statului, care a descins în Parlament pentru a-şi prezenta proiectul de revizuire a Constituţiei, a prezentat pe larg şi detaliile acestei restructurări.

 

"În fiecare judeţ există cel puţin 40-45 de deconcentrate ale ministerelor. În 1995 nu erau nici măcar jumătate. Cu toată descentralizarea, am înfiinţat continuu agenţii şi agenţioare", a început preşedintele. "În momentul de faţă, agenţiile guvernamentale sufocă administraţia locală. O încorsetează, iar primarii nu se pot pune în valoare. E o plasă întinsă de la Bucureşti în toate judeţele, cu peste 40 de agenţii în fiecare judeţ. Nu a fost suficient, şi-au luat atribuţiuni politice şi consiliile judeţene. Agenţiile sufocă administraţiile locale prin birocraţie, consiliile judeţene sufocă politic. Trebuie să depolitizăm administraţia locală şi pilonii birocratizării acestei administraţii sunt tocmai consiliile judeţene. Trebuie să lăsăm ţara să respire", a încercat preşedintele să-i convingă pe parlamentarii Puterii, singurii aflaţi în sală, de justeţea propunerii. "Nu cred că sunt răsturnaţi deştepţii în agenţiile guvernamentale din teritoriu şi cei nepregătiţi sunt în administraţia locală, dimpotrivă. E nevoie de restructurarea masivă a agenţiilor", a mai adăugat Băsescu un argument, după care a făcut apel la parlamentari să se gândească la asta pe parcursul verii. "Ştiu că nu vă arde de asta, aţi avut o sesiune grea, dar poate în septembrie, când reveniţi, găsim o soluţie comună prin care să destrămăm plasa asta, care costă şi foarte mult", le-a dictat tema de vacanţă aleşilor PDL şi UDMR.

 

Venit pentru a-şi susţine propunerile de modificare a Constituţiei, şeful statului i-a luat cu binişorul pe aleşi şi în privinţa subiectului sensibil pentru ei: al eliminării imunităţii par­lamentare. Băsescu s-a folosit pentru a-i convinge de percepţia românilor în privinţa privilegiilor acordate aleşilor. "Capitolul imunitate este esenţial pentru credibilitatea Par­lamentului. În acest moment o mare parte din cetăţeni cred că parlamentarii beneficiază de imunitate pentru ilegalităţi, dar foarte puţini ştiu că singurul lucru pentru care parlamentarul mai este protejat este legat de arestare. Nu poate fi arestat fără aprobarea Camerei din care face parte. Cred că nici un membru al Parlamentului nu se fereşte de acest lucru pentru că nu cred că avem oameni în situaţia de a fi arestaţi", a pledat şeful statului. Cât priveşte propria lui soartă, Traian Băsescu a pledat pentru avizul decisiv al Curţii Constituţionale în privinţa suspendării preşedintelui.

 

 

 

"Se asigură astfel că demersul e constituţional şi se realizează un echilibru între preşedinte şi Parlament. În momentul de faţă prevederile Constituţiei se află în contradicţie: i se cere preşedintelui să fie  neutru în raport cu partidele, dar pe de altă parte poate fi suspendat de o majoritate a Parlamentului. În dorinţa de a-şi realiza mandatul, preşedintele e obligat să-şi asigure o majoritate în Parlament. Altfel, aşa cum e scrisă acum Constituţia, nu e posibilă coabitarea", a mai spus preşedintele.

 

În privinţa celuilalt articol important pentru preşedinte, dar a cărui modificare este considerată neconstituţională de CCR – eliminarea prezumţiei de dobândire licită a averii – Băsescu a invocat directivele europene. "Bulgaria a adoptat legea de confis­care a averilor ilicite prin inversarea sarcinii probei. Decizia Consiliului JAI precizează şi dreptul, şi obligaţia statutului de a merge la confiscare extinsă. Face parte din lupta împotriva corupţiei", a spus Băsescu. La scurt timp după declaraţia preşedintelui, problema s-a anunţat a fi rezolvată chiar de şeful Guvernului, Emil Boc spunând că dacă Parlamentul nu acceptă această modificare, ea se va face printr-o hotărâre de Guvern. Numai că Opoziţia a făcut deja pasul înainte, preşedintele PSD Victor Ponta anunţând depunerea unui proiect de lege care va transpune directiva europeană în pri­vinţa confiscării averilor ilicite.

 

Proiectul de revizuire a Constituţiei va fi dezbătut mai întâi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, apoi de plen, fiind necesare 2/3 din voturi pentru adoptarea lui. Proiectul va merge apoi în Senat, pe aceeaşi procedură, iar dacă vor exista diferenţe, va fi supus medierii. Comisia Juridică a Camerei va începe dezbaterea proiectului de revizuire pe 1 septembrie.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.